Chilli Aleppo vločky
Chilli se sladko-kyselou hrozinkovou chutí
Odrůda chilli původem ze Syrského Aleppa se specifickou sladko-kyselou ovocnou (rozinkovou) chutí a rajčatovou vůní (SHU 12.000)
Aleppo paprička, známá též jako „Halabi“ je mírně pálivá (SHU 12.000) odrůda chilli (Capsicum annuum) původem ze Syrského města Aleppo. Tradičně se suší pouze z poloviny, a proto se v průběhu sušení přidává sůl a olej. Vůně připomíná sušená rajčata a chuť je lehce nakyslá, ovocná (rozinková) s podtóny kmínu a slaného vinného octa. Tyhle papričky Vás prostě budou bavit.
Tradičně se používají v turecké, irácké a syrské kuchyni (oblast Levantu) při přípravě hummusu, kebabu, zeleninových dipů (Muhammara), ale velice dobře se hodí i na kuřecí maso, těstovinové saláty, pizzu a v kombinaci se skořicí i na různé brownies nebo horkou čokoládu. Nejčastěji se servíruje jako „mezze“ (chuťovka k pití) jen s pita chlebem.
Země původu: Turecko